Hosting web stranice

Web stranica je u biti skup datoteka koje su isprepletene stvarajući sustav između njih. Složenije web stranice imaju obrasce, baze podataka za pohranjivanje zahtjeva, predstavljanje posebnih značajki itd. ali u najopćenitijem smislu oni su također skup datoteka pohranjenih na tvrdom disku. Dakle, kao pojam web hostinga rekli bismo besprijekornu dostupnost datoteka korisnicima interneta. Da bi web stranica bila dostupna korisnicima interneta potrebno je: računalo povezano s internetom gdje će se datoteke pohranjivati, softverski program, poslužitelj (web server) koji će služiti, u biti će dati dostupne datoteke korisnicima prema njihovom zahtjevu.

U redu, znam da ćete pitati budući da imam računalo zašto ga ne bih upotrijebio za hostanje svojih stranica? Zapravo, stvari nisu tako jednostavne. Treba razmotriti neka tehnička pitanja. Hosting web stranice zahtijeva sljedeće informacije.

Ako isključite svoje računalo, tada će se i vaš poslužitelj ugasiti, čineći web stranicu nedostupnom! Ako opet vaši uređaji hardver ili softver pokažu pogreške i trebate nešto promijeniti ili ponovno pokrenuti, s vremenom će se ova vaša stranica zatvoriti.

Vjerojatno nemate statičku IP adresu. Odnosno, nemate fiksni broj da bi vas drugi mogli pronaći uz naziv vaše domene. Drugim riječima, imate promjenjivi IP, a dobivanje fiksnog ima mjesečni trošak, ovisno o pružatelju usluga. Kako bi web poslužitelj neometano radio potrebno mu je nekoliko resursa, kao što su prostor na disku, RAM memorija, procesorska snaga, neki generator struje, zaštitni zid, povećani podatkovni promet itd.

Za pokretanje web stranice s nekim zahtjevima potrebna je neka SQL baza podataka. Također neki dodatni programski jezici kao što su PHP, ASP, Perl, Python zahtijevaju dodatni softver, gdje je potrebna stručnost za njihov pravilan rad.

Odabir hostinga je ozbiljan problem za ispravnu prisutnost vašeg web prostora i primarni kriterij ne bi trebao biti najjeftinije rješenje, već podrška koju vam hosting tvrtka može ponuditi.

Objavljeno dana